Ghid de Investitii

Arhiva lunara: September 2016

SEP 22
2016

Investitii in tehnologie

Internetul a inceput a fi utilizat de catre publicul larg la mijlocul anilor ’90 si in doar cativa ani au fost infiintate numeroase firme de tehnologie, in special din renumita categorie “dot-com”.  Acestea promiteau foarte mult insa ofereau foarte putin, majoritatea fiind neprofitabile.  Multe dintre ele au fost listate la bursa – au fost 898 oferte publice initiale in perioada 1997-2000 – astfel incat au oferit investitorilor lacomi ocazia de a plasa bani in “firmele viitorului”.

Nu mai contau evaluarile clasice ale firmelor si nu mai exista prudenta, iar Warren Buffett era considerat un retrograd deoarece refuza sa investeasca in domeniul cel mai “hot” al acelor vremuri. In aceste conditii, indicele Nasdaq Composite a ajuns la price/ earnings (P/E) 175 – si ar trebui luat in considerare ca existau cateva firme bune care pastrau acest parametru in teritoriul pozitiv, in timp ce multe firme de tehnologie inregistrau pierderi. In aceslasi timp, companiile care faceau parte din “vechea economie” erau valorizate prost.

In timpul cunoscutului “dot-com crash”, din martie 2000 pana in octombrie 2002, indicele Nasdaq Composite a pierdut 78% din valoare. Pretul multor firme s-a prabusit peste 90%, unele chiar au intrat in faliment, ceea ce le-a dus la o evaluare realista: ele nu produceau nimic ci doar promiteau ca investitiile facute vor da multe roade in viitor. Chiar si firmele bune au cazut, pentru ca toata piata era valorizata foarte sus. Ulterior firmele de calitate au recuperat o parte din pierderi, insa investitorii care s-au pacalit cu firme dubioase au avut mult de suferit. Se pare ca cel mai important este sa cumperi calitate buna.

Internetul a fost si este o realizare extraordinara, iar in anii ’90 multa lume a fost entuziasmata la gandul ca el va fi utilizat in numeroase activitati. Insa era prea devreme pentru aceste idei indraznete, inovatiile software si hardware nu erau atat de avansate incat sa permita o implantare serioasa a internetului (si a tehnologiei in general) in vietile oamenilor. In plus, a existat si aspectul fraudulos: observand euforia investitorilor, diversi fondatori de firme au profitat si, de asemenea, li s-a permis sa se listeze in faze incipiente ale afacerii si apelau la diverse trucuri pentru a mima cresterea.

In 1999 o firma de tehnologie devenea publica in medie dupa 4 ani, insa in 2014 media era de 11 ani. Perioada pana la listare s-a extins deoarece in prezent multe firme atrag capitalul initial de la investitori privati sau fonduri de investitii – si acestia isi asuma riscuri, insa unele calculate, fiind vorba de persoane sau institutii cu experienta.

Exista si acum o euforie legata de tehnologie. Firmele listate la bursa au preturi mari, dar nu la un nivel exagerat: P/E pentru Nasdaq composite este 25, putin mare fata de diversele medii istorice, dar totusi rezonabil. Insa la nivel practic exista o activitate intensa: numerosi oameni inteligenti din diverse tari, in special tineri, construiesc diverse produse software si mai ales aplicatii care au legatura intr-un fel sau altul cu internetul. Rata de esec este mare, insa acei cativa care reusesc castiga sume mari de bani in doar cativa ani de la infiintare, in general fiind cumparati de firmele mari de tehnologie; ceea ce creste apetitul pt infiintarea de noi start-up-uri.

La conferintele de afaceri si in cadrul acceleratoarelor de business sunt prezentate numeroase start-up-uri de tehnologie iar acestea sunt si cele mai dorite de investitori. Se duc multi bani privati in aceasta directie, astfel incat ajungi sa te intrebi daca nu cumva este o prea mare aglomeratie in zona respectiva. Se pare ca atat cei mai destepti cat si cei mai banosi oameni se indreapta spre tehnologie.

Concurenta fiind mare, si rata de esec este ridicata. La un moment dat am auzit confesiunile unui “business angel” cu experienta in IT care a marturisit ca investit in 10 start-up-uri din domeniu si niciunul nu a fost o alegere reusita – desi parea ca a diversificat destul de bine. Ai nevoie de multa competenta si de spirit vizionar ca sa contruiesti sau sa depistezi un start-up de success in IT. Si mai ales la partea cu viziunea vad o problema pentru ca este greu sa sesizezi ce produs va fi acceptat de piata; s-a depasit de mult zona nevoilor de baza sau a celor existente si s-a trecut la superfluu si la nevoile induse. Traiam destul de bine si inainte de a avea atatea aplicatii pe telefonul  mobil, nu?

Daca este riscant sa facem investitii private in start-up-uri, sa vedem cum se prezinta firmele mai mari, eventual listate la bursa. Am mentionat anterior ca Warren Buffett a privit mult timp cu reticenta investitiile in tehnologie. In 1999, cand actiunile din domeniul respectiv erau crescute pana la cer, el ii sfida pe toti anuntand ca a cumparat niste firme care fabrica materiale de constructii si covoare.

Insa in 2011, Buffett a surprins o lume intreaga cand s-a aflat ca a cumparat un pachet semnificativ din actiunile cunoscutei firme IBM. Si de atunci a tot cumparat, astfel incat aceasta reprezinta in prezent o detinere importanta din portofoliul sau. El s-a “aparat” explicand ca IBM nu este o firma avangardista de tehnologie, ci o firma de servicii, a carei predictibilitate este data de relatiile stabile cu clienti din intreaga lume.

Sa zicem ca lumea a acceptat explicatiile lui Buffett, desi IBM este implicata in niste proiecte foarte inovatoare si sufera niste transformari despre care nu se stie unde vor duce.  Dar lucrurile nu s-au oprit aici: acum cateva luni, Buffett sau subalternii sai au cumparat un pachet (mai mic de data aceasta) de actiuni Apple – o firma tipica de tehnologie. Fiind o detinere mai mica, Buffett nu a oferit explicatii, dar Apple este o companie foarte mare si lider de piata, aspecte care in general ofera stabilitatea si predictibilitatea cerute de un value investor. In general da, insa sa nu uitam ca este vorba de tehnologie si in acest caz avantajul competitiv, acel “economic  moat”, se poate evapora daca firma nu mai tine pasul cu inovatiile.

Nu mai conteaza de ce Buffett a investit in IBM si Apple, ci de ce chiar si el a facut pasul spre tehnologie. Poate pentru ca de data aceasta situatia este mai serioasa. Poate ca tehnologia a inceput sa patrunda serios in vietile noastre. Si este de ajuns sa ne uitam in jur ca sa observam cat de dependenta a devenit lumea de dispozitivele electronice, mai ales de cele mobile, cat de multe activitati se desfasoara pe internet sau sunt automatizate. Si daca analizam firmele de tehnologie mai mari, acestea fac bani multi si foarte usor in  comparatie cu cele din  “vechea economie”

Mai exista si aspectul utilizarii tehnologiei in alte domenii. Sa luam ca exemplu pe cel financiar: bancile si alte institutii financiare construite dupa vechile modele sunt amenintate de firme tinere si suple care incep sa ofere din ce in ce mai multe servicii online, ceea ce le diminueaza costurile de functionare si tenteaza clientii cu ideea de eficienta, comoditate si comisioane scazute. Alt exemplu este domeniul retailului: orice retailer, daca vrea sa supravietuiasca, trebuie sa aiba o prezenta serioasa in online. Este de ajuns sa ne uitam la Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, care achizitioneaza cu disperare diverse companii de e-commerce pentru a se pozitiona mai bine fata de Amazon. De fapt, toti retailerii sunt ingroziti de Amazon, pentru ca aceasta vinde aproape orice tip de produs la preturi competitive si oferind servicii bune.

Cum ar trebui se se pozitioneze investitorii fata de acest avant al tehnologiei? Firmele de IT raman in continuare greu de evaluat deoarece depind de inovatie si este greu de prezis cum se vor descurca in viitor. Probabil ca ar trebui sa investeasca in firme individuale din acest domeniu doar actorii pietei de capital care il cunosc foarte bine.  Sau sa aleaga firme care prezinta o mare stabilitate a rezultatelor din ultimii ani, eventual si ceva crestere si care se tranzactioneaza la preturi scazute. Cea mai putin riscanta strategie ar fi de asteptat o situate de criza astfel incat indicele Nasdaq Composite sau alt indice de tehnologie sa poata fi cumparat foarte ieftin.

De asemenea, ar trebui urmarit daca firmele din alte domenii decat IT ar trebui sa foloseasca tehnologia  in operatiunile lor si in ce masura o folosesc. De multi ani se stie ca utilizarea tehnologiei in sens larg este un atribut al firmelor de success, insa acum vorbim de vanzari si marketing online, servicii online pentru client, sisteme inteligente care colecteaza informatii si ajuta in procesul decizional etc.

Lumea va avea nevoie in continuare de mancare, petrol si caramizi, insa tehnologia ne invadeaza si nu putem opri aceasta tendinta. Iar ca investitori nu o putem ignora. Nu conteaza daca ne incanta, ne este indiferenta sau ne sperie aceasta situatie din perspectiva noastra ca indivizi, insa ca investitori ar trebui sa profitam, cu prudenta, ca de obicei.