Ghid de Investitii
NOV 27
2015

Studiu de caz Potash Corporation

Publicat de in cu 0 comentarii

Potash Corporation of Saskatchewan (Potash Corp) este cel mai mare producator de fertilizatori pentru agricultura, dupa capacitate. Dupa cum ii indica numele, potasiul este principalul sau produs, pentru care ocupa primul loc mondial, tot dupa capacitate, cu 20% cota de piata. Compania mai produce azot si fosfat – pentru fiecare ocupa locul 3 mondial.  Potash Corp este listata la bursa Americana NYSE (simbol  POT) si la cea canadiana TSX (simbol POT.TO).

Pretul actual al actiunii, care este sub 20 USD pe NYSE, este la minimul pe 7 ani si foarte departe de maximul pe ultimul an – 37.6 USD. Indicatorul pret/ profit (price/ earnings, P/E) este 11.2 – o valoare suficient de mica incat sa ne duca cu gandul ca firma este subevaluata si ca probabil merita investigata.

Daca citim declaratiile managementului si evaluarile analistilor intelegem motivele pentru care pretul este atat de scazut. Majoritatea problemelor vin dinspre nutrientul principal – potasiul – pentru care exista supraproductie, adica oferta pe piata este semnificativ mai mare decat cererea. Mai concret, competitorul principal, firma ruseasca Uralkali, invadeaza piata cu produs pentru a-si creste cota si, de asemenea, exista proiecte care vor fi finalizate in curand si vor mai suplimenta oferta si asa prea mare. Cu o cantitate mai mica de nutrient care va fi vanduta si cu preturile care se mentin mici de peste 2 ani, Potash Corp a anuntat deja rezultate mai slabe pentru acest an. S-a creat o discrepanta ingrijoratoare intre productia si capacitatea sa de productie: in 2014 a vandut 8.7 milioane tone de potasiu, iar capacitatea va ajunge la 17 milioane tone pana in 2017.

Investitorii sunt deranjati si de incercarea nereusita a Potash Corp de a-l cumpara pe rivalul german K+S. Aceasta firma concurenta urmeaza sa deschida o noua mina in Saskatchewan, adica in regiunea unde face exploatari si Potash Corp, contribuind si ea la cresterea ofertei de potasiu de pe piata. Cumparandu-si concurentul, Potash Corp ar fi putut controla productia, eventual prin exploatarea intarziata sau partiala a acelei mine. Insa au fost probleme legate de pret si nemultumiri din partea guvernului german.

Insa exact perioadele problematice sunt cele in care investitorii buni ar trebui sa actioneze, mai ales daca ei au o perspectiva de cativa ani si nu sunt derajati de ceea ce se intampla cu rezultatele si mai ales cu pretul actiunii in perioada imediat urmatoare. Asa ca voi prezenta cateva motive pentru care Potash Corp ar putea reprezenta o buna investitie:

– Este cel mai mare producator de potasiu dupa capacitate: mai ales cand este vorba de un producator de resurse naturale marimea conteaza, pentru ca are forta financiara necesara pentru investitii de amploare, isi poate cumpara competitorii, are putere de negociere etc.

– Este unul dintre producatorii low cost, cu 90 USD/ tona de potasiu, cost care a fost scazut cu 13 USD in ultimii 2 ani. Producatorii cei mai ieftini sunt cei din Rusia si Belarus, cu preturi de 62 – 77 USD/ tona, insa acestea sunt firme mult mai instabile, slab conduse (au avut si intre ele un conflict care a dus la perturbarea intregii piete). Considerand pretul in jur de 300 USD/ tona la care se vinde acum potasiul, acesta este la o distanta suficient de mare de cost incat sa fie acoperite toate cheltuielile.

– Potasiul este o resursa care nu se gaseste decat in cateva locuri din lume. Compania Potash Corp detine unele dintre cele mai valoroase zacaminte, care sunt suficiente pentru 65 – 85 ani de acum incolo, la nivelul actual de exploatare. Chiar daca vor mai fi date in folosinta cateva mine in curand, ceea ce va mai creste oferta din piata, alte proiecte nu vor mai aparea in urmatorii ani – daca ar mai exista, atunci ar fi foarte “vizibile” pentru ca sunt investitii de mare amploare: construirea unei mine de potasiu costa in jur de 8 miliarde USD si necesita 5 – 7 ani. Aceasta reprezinta o “bariera de intrare” mare pentru competitori, ceea ce ofera firmei un avantaj competitiv serios.

– In 2013 s-a crezut ca pretul potasiului se va prabusi complet, ceea ce nu s-a intamplat, cea mai buna dovada fiind ca producatorul din Belarus a semnat recent un contract cu China la pret 315 USD/ tona, mai mare decat pretul de 305  USD/ tona de anul trecut. Se pare ca nici macar producatorii cei mai low-cost nu accepta scaderi prea mari.

– Pana in 2017 Potash Corp isi va termina proiectele de expansiune, care au costat 6.6 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca isi va diminua ulterior cheltuielile de capital (capital expenditures, CAPEX). Capitalul astfel eliberat ar putea fi folosit pentru a returna bani actionarilor (dividende, rascumparari de actiuni) sau pentru achizitii.

– Este o firma foarte profitabila; marja profitului (profit margin) este in prezent 21.6%, adica este foarte mare, si in general si in special pentru o firma care exploateaza resurse naturale. In anii anteriori a avut valori pana la 35%. O marja mare a profitului mentinuta mult timp este, printre altele, un indicator ca  firma are avantaj competitiv – firmele care nu il au sunt obligate de piata sa isi vanda mai ieftin produsele sau serviciile. Indicatorul rentabilitatea capitalului actionarilor (return on equity, ROE) este 17% – tot ce este peste 15% este foarte bine – si acum cativa ani a ajuns si la 42%. ROE reflecta atat profitabilitatea, cat si preocuparea managementului pentru interesul actionarilor.

– Un ROE mare inseamna ca firma genereaza o rentabilitate mare a capitalului plasat de actionari in firma, deci capitalul este bine folosit. Daca firma ar fi generat acelasi profit insa folosind un capital mai mare de la actionari (de exemplu, prin reinvestirea unei mai mari parti a profitului in loc sa il dea ca dividende) atunci rentabilitatea ar fi fost mai mica. Potash Corp ofera in prezent si un dividend foarte mare, care este 7.7% la pretul actual al actiunii! Unii analisti afirma ca dividendul ar putea scadea daca s-ar inrautati situatia si firma ar avea cash flow operational mai mic, insa si in cazul unui scenariu negru el nu ar scadea semnificativ, iar masura ar fi temporara.

– Potash Corp este si sanatoasa financiar, adica are datorii mici. Indicatorul datorii/ capitalul actionarilor (debt/ equity) este 0.5, adica suficient de conservator, iar cheltuiala cu dobanda reprezinta 9% din profitul operational, ceea ce este putin si plaseaza firma in afara pericolelor generate de datorii.

– Se spune ca in firmele de resurse naturale ar trebui investit atunci cand pretul resursei respective este la minimul pe mai multi ani: conditia se respecta, considerand ca pretul potasiului este la minimul pe 7.5 ani.

– Asa cum am precizat anterior, pretul actiunii POT este foarte scazut in prezent. Profitul firmei a scazut, insa pretul actiunii a scazut si mai mult, ceea ce a dus la un pret/ profit (price/ earnings, P/E) de 11.2, care este mic si in general dar in special pentru POT: media P/E pe 5 ani este 19.7. Si ceilalti indicatori ai valorii sunt mici: pret/ valoarea contabila (price/ book, P/B) este 1.9 fata de media 4.4; pret/ vanzari (price/ sales, P/S) este 2.4 fata de media 5.3.

Potash Corp. este una dintre cele mai conservatoare firme din zona commodities, care este in prezent un domeniu cu multe probleme, dar si cu oportunitati de investitie. Aceasta nu inseamna ca pretul ei nu ar mai putea scadea. De asemenea, revenirea la niste valori mai ridicate ar putea sa fie destul de lenta si sa  va puna rabdarea la incercare. Doar ca la aceasta firma sansele de crestere sunt semnificativ mai mari decat cele de scadere in acest moment.

Nu am realizat o analiza completa a firmei Potash Corp. In mod normal, ea ar trebui sa includa o analiza mai detaliata a business-ului, a indicatorilor financiari, a actiunilor managementului etc. Si toata aceasta analiza ar trebui ulterior folosita pentru a raspunde la intrebarile din checklist-ul investitorului – acel set de cateva zeci de intrebari care acopera toate criteriile importante de investitie. In final, ar trebui sa rezulte acele cateva motive importante (foarte putine) pentru care investesti in firma respectiva. Evident, in fiecare etapa te intrebi care ar fi acele probleme ale firmei care te-ar putea opri sa investesti in ea. D-abia dupa ce ce ai trecut cu success de negative poti sa te concentrezi pe pozitive.

Acest articol reprezinta o opinie personala si nu o recomandare de investitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>