Ghid de Investitii
JUN 08
2018

Categoriile lui Peter Lynch

Publicat de in cu 0 comentarii

“If you’re prepared to invest in a company, then you ought to be able to explain why in simple language that a fifth grader could understand, and quickly enough so the fifth grader won’t get bored.” (Peter Lynch)

“In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. You’re never going to be right nine times out of ten.” (Peter Lynch)

 

Peter Lynch a fost managerul fondului Magellan din cadrul Fidelity Investments in perioada 1977- 1990, timp in care a obtinut o rentabilitate anuala uriasa de 29.2%. Desi s-a retras destul de devreme din activitatea de gestiune a investitiilor, el a ramas in vizorul publicului prin cartile sale foarte utile oricui doreste sa faca bani in piata de capital. Va recomand sa cititi “One Up on Wall Street” si “Beating the Street” – le plasez in top 15 carti recomandate investitorilor.

Am descoperit la un moment dat ca toti investitorii mari au o abordare foarte structurata in analizele lor. Cantitatea de informatii care trebuie prelucrata este foarte mare si este imposibil sa se realizeze o analiza corecta daca nu sunt se folosesc categorii, criterii de evaluare, prioritizare si alte unelte si proceduri care ar trebui sa fie mai practice si mai simple decat tindem sa credem. In multe medii profesionale se lucreaza deseori mai complicat decat este necesar si oamenii ajung sa fie niste roboti care aplica metode standard pe care au fost obligati sa le invete si pe care le inteleg patial in cel mai bun caz. Insa atunci cand esti investitor – profesionist sau individual – nu poti reusi  fara niste unelte si proceduri pe care le “simti” si a caror utilitate este testata si confirmata.

Cartile lui Peter Lynch te pot ajuta sa iti formezi un intreg arsenal de abordari practice. Una dintre ideile sale foarte interesante este aceea de a imparti firmele in categorii. Atunci cand ne atrage atentia o firma, ar trebui in primul rand sa o incadram intr-una dintre urmatoarele categorii (voi folosi termenii in engleza pentru ca sunt mai sugestivi): Slow Growers, Stalwarts, Fast growers, Cyclicals, Turnarounds, Asset Plays.

 

Slow Growers

Acestea sunt firme care cresc in tandem cu PIB-ul, deci foarte putin (in jur de 3%). Unele dintre ele au avut o crestere mai accelerata in trecut, insa si-au exploatat toate sansele si nu mai au posibilitatea sa se extinda – mai devreme sau mai tarziu orice firma populara devine Slow Grower. Este bine sa observi intotdeauna si industria din care face parte firma respectiva, pentru ca si industriile pot fi in crestere, in stagnare sau in declin si firmele din cadrul lor tind sa se conformeze tendintei generale. De obicei, Slow Growers ofera dividende generoase dar nu si o apreciere a capitalului satisfacatoare. Nu sunt printre cele mai profitabile alegeri.

 

Stalwarts

In aceasta categorie avem o crestere anuala a profitului net de 10 – 12%. Peter Lynch considera ca nici cu aceste firme nu obtinea castiguri deosebite, dar detinea intotdeauna cateva stalwarts in porfofoliu pentru ca sunt utile in perioade de recesiune – scad mai putin decat categoriile mai dinamice (cele care urmeaza). Lynch considera ca in mod normal ar trebui sa fii bucuros daca obtii 50% profit in 2 ani cu ele si trebuie sa ai grija sa vinzi destul de repde detinerea si sa repeti procesul cu alte firme.

 

Fast Growers

Acestea sunt preferatele lui Peter Lynch si au cresteri de 20 – 25% pe an. Cat timp continua cresterea accelerata, aceste actiuni pot aduce castiguri substantiale – poti inmulti bani de 10, 20, 100 etc de ori daca le detii mai multi ani. Aceste firme prezenta si anumite riscuri. De multe ori, cresterea este finantata cu datorii si daca ritmul incetineste exista riscul de intrare in faliment. De asemenea, trebuie sa fim atenti la momentul in care cresterea se diminueaza si firma trece in categoria Stalwart pentru ca atunci poate interveni o scadere abrupta a pretului. Insa tot acel moment reprezenta o oportunitate pentru cei care vor sa cumpere actiuni, dupa cum vom vedea mai tarziu.

 

Cyclicals

Dupa cum le indica numele, companiile si industriile ciclice au perioade de extindere, apoi se contracta, iar se extind, iar se contracta etc – de exemplu industia auto, prelucrate otel, exploatare resurse naturale, industria chimica. Cand se termina o recesiune si se intra intr-o economie viguroasa aceste firme infloresc, insa in cealalta directie asistam la o prabusire puternica, uneori cu scadere a preturilor actiunilor de 50% sau mai mult intr-o perioada scurta. Chiar si firmele mari care sunt ciclice sufera fluctuatii ample.

Cyclicals pot aduce castigui mari dar sunt si riscante, dupa cum se observa. Este important sa intelegi foarte bine domeniul respectiv si sa stii cum se succed ciclurile, care este momentul potrivit sa cumperi sau sa vinzi (adica timing-ul) si, bineinteles, sa te feresti de firmele care sunt prea slabe ca sa supravietuiasca recesiunii.

 

Turnarounds

Aici intalnim firmele “deprimate”, cu probleme, uneori d-abia iesite din faliment, dar care fac niste eforturi de reabilitare. Si tocmai aceste eforturi sunt cheia: sa intelegi ca face sens strategia lor de reabilitare, pentru ca alfel risti sa cumperi “turarounds that never turn”, cum zice Warren Buffett.

Cand alegi bine, poti avea castiguri foarte mari si tocmai de aceea merita sa astepti pana cand vezi ca strategia lor da roade, chiar daca nu cumperi la “bottom”, adica la pretul minin; la cat poate creste o astfel de firma poti inmulti bani de cateva ori chiar si atunci cand cumperi la un pret mult mai mare decat cel minim.

 

Asset Plays

Aici avem  firme care detin active valoroase despre care tu ai cunostinte dar ceilalti din piata de capital nu (si aici este partea “tricky” – esti sigur ca ceilalti gresesc?). De obicei, astfel de firme au profituri slabe sau deloc si tocmai de aceea sunt subevaluate. Activele valoroase sunt de cele mai multe ori tangibile – imobiliare, fabrici, exploatari de resurse naturale – dar exista si cazuri cu active intangibile, de exemplu reteaua de abonati ai unei firme de telecomunicatii. Pentru aceasta categorie avantajul local poate juca un rol important – de exemplu, daca locuiesti in zona in care firma ”distressed” detine niste terenuri si tu stii ce valoare au terenurile de acolo; sau mai poti fi avantajat daca esti un expert, un evaluator exact pentru tipul respectiv  de active.

 

Companiile nu stau la nesfarsit in aceeasi categorie. Toate Fast Growers ajung Stalwarts si apoi Slow Growers. O firma Cyclical cu probleme poate ulterior reinvia sub forma de Turnaround. In prezent, multi retaileri clasici, cu magazine fizice, care pana de curand erau cel putin Slow Growers au probleme din partea concurentei online si au devenit sau risca sa devina Asset Plays (pentru ca detin multe active tangibile); unele dintre ele lucreaza la o strategie de schimbare, eventual prin activarea prezentei online, asa ca ar putea devein niste Turnarounds de succes.

Asa cum am sugerat anterior, este nevoie sa evaluam intotdeauna si industria in care vrem sa investim. In exemplul anterior cu retailerii, intreaga industie merge atat de prost, in special in SUA, incat firme care multi ani la rand au fost infloritoare acum au scaderi de profituri in fiecare trimestru. Aceasta se intampla datorita schimbarii complete a peisajului economic, mai exact explozia vanzarilor online care distrug comertul clasic, iar “turnaround” presupune in acest caz o reinventare completa. In aceasta situatie castigatorii sunt putini si este greu sa ii depistezi exact pe acestia.

Am tot folosit criteriul crestere si ar fi indicat sa precizez ca in general este vorba despre profitul net, pentru ca el este “bottom line”, ceea ce ramane la sfarsitul calculelor. Insa marturisesc ca eu urmaresc intotdeauna si cresterea vanzarilor si astept ca aceasta sa fie aproximativ in tandem cu cea a profitului. Daca avem o crestere a profitului, dar nu si a vanzarilor ar trebui sa vedem de unde provine scaderea costurilor si daca ea este sustenabila. Putem avea o scadere a pretului materiilor prime care sa dureze cat timp acestea sunt ieftine pe piata; putem avea o diminuare a cheltuielior operationale, despre care este clar ca nu pot scadea oricat de mult; daca a avut loc o scadere a cheltuielilor de cercetare & dezvoltare la o firma din domeniul medical atunci nu este un semn prea bun pentru viitorul acesteia etc.

Dintre categoriile lui Peter Lynch cea mai dificil de abordat pare cea numita Asset Plays, pentru ca necesita acel avantaj local sau abilitati de expert in evaloarea activelor (acel tip de active pe care le detine firma). Exista manageri de fonduri care fac astfel de investitii, insa ei beneficiaza de o armata de angajati care ii ajuta. Daca esti investitor individual din Romania si cumperi actiuni in SUA sau in alta tara ma indoiesc ca ai un mare avantaj competitiv.

Cyclicals si Turnarounds pot fi abordate de mai multe categorii de investitori dar necesita un studiu extrem de detaliat al companiei si al domeniului din care acestea fac parte. Doar dupa ce le-ai studiat din toate unghiurile si din toate sursele si ai incredere ca ai inteles despre ce este vorba merita sa intri in joc cu aceste firme. Pot suferi pierderi mari daca tragi lozurile necastigatoare.

Primele 3 categorii sunt mai sigure, iar Stalwarts si Fast Growers pot aduce si cresteri de capital substantiale. Aici gasesti firmele “frumoase”, ca la carte, care sunt profitabile, au si acel mult cautat economic moat. Indraznesc insa sa fac o rectificare la mentiunea lui Peter Lynch ca un Stalwart nu iti poate aduce mai mult de 50% in 2 ani. Exista o categorie interesanta care iti poate aduce mai mult: un Stalwart nou, adica o firma proaspat picata din categoria Fast Grower in cea de Stalwart. Imediat dupa ce incetineste cresterea investitorii sunt foarte dezamagiti si pedepsesc firma mai mult decat este cazul; ulterior ei mai digera informatiile si are loc un rebound. Am doua exemple de firme cunoscute pentru produsele lor simpatice: Skechers (SKX) si Michael Kors (KORS). Daca observati evolutia preturilor actiunilor acestora in ultimii 2 ani veti observa ca SKX s-a dublat intr-o perioada de 1 an si 3 luni, iar KORS a facut acelasi lucru in doar 6 luni! Puteai obtine macar 70% din aceste cresteri doar prin metode de value investing. In ambele cazuri a incetinit cresterea vanzarilor, mai ales in SUA, si investitorii au devenit la un moment dat foarte pesimisti, dar apoi si-au mai revenit.

Este foarte important sa investiti in firme pe care le intelegeti. Daca observati ca domeniul este prea complicat pentru expertiza voastra mai bine cautati alte oportunitati. Este una dintre cele mai mari greseli in investitii aceea de a iesi din ceea ce Warren Buffett numeste “circle of competence”. Si alta este aceea de a avea abordari rupte de practica, ceea inseamna tot sa investesti fara sa intelegi cu adevarat. Peter Lynch este unul dintre cei mai practici investitori si in acelasi timp unul dintre cei mai mari – poate ca exista o legatura intre cele doua aspecte.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>