Ghid de Investitii
OCT 27
2011

Ce am invatat intr-o piata turbulenta – partea II

Publicat de in cu 0 comentarii

“When stocks are attractive, you buy them. Sure, they can go lower. I’ve bought stocks at $12 that went to $2, but then they later went to $30. You just don’t know when you can find the bottom.” (Peter Lynch)

Mi s-a parut foarte relevant citatul de mai sus, in spiritual ideilor din partea I a acestui articol – sa fim atenti la ce pret cumparam (si, de asemenea, la ce pret vindem) actiunile, dar sa nu incercam sa vanam minimele (respective maximele), pentru ca nu vom reusi.  Cred ca este o idee cheie, pe care fiecare investitor ar trebui sa si-o repete de nenumarate ori, pana cand devine aproape un reflex.

Referitor la evolutia burselor internationale, continua cresterea inceputa acum 3 saptamani, desi stirile sunt amestecate. Exista si diverse nesincronizari, de exemplu: somajul mare si cresterea destul de mica a economiilor avansate, in special a celor din Europa, nu sunt in acord cu rezultatele bune si foarte bune obtinute de firmele multinationale bazate in tarile respective. Motivul este ca firmele au o buna parte din vanzari si in plus relocalizeaza productia in economiile emergente, dintre care cele asiatice sunt pe primul loc. In aceste conditii, va fi interesant de observant daca bursele din tarile dezvoltate se vor ghida mai mult dupa rezultatele firmelor sau dupa starea economiei locale.

Voi continua sa povestesc ce am invatat din aceasta piata turbulenta:

3. Sa ai o strategie care functioneaza in orice conditii

Daca analizam la ce nivel de crestere se afla acum piata, care sa zicem ca este reprezentata de indicele S&P 500, as spune ca este cel mult la un nivel mediu daca luam in considerare valoarea Price/Earnings (P/E) al indicelul, care este aproximativ 12.5. Deci este clar ca nu ne aflam intr-o perioada de “boom” si daca ne gandim ca este logic se se ajunga iar intr-o faza de “boom”, bursa va creste de la nivelul actual (aceasta daca nu credem in scenariile catastrofice ca totul se va narui in curand).  Este intr-adevar logic, insa nu stim daca bursa este deja inscrisa pe un trend ascendent si peste 2 ani va fi cu 40% mai crescuta; sau va fi la aproximativ acelasi nivel (au existat  si perioade lungi de stagnare); sau va fi la un nivel mai scazut pentru ca, de exemplu, economia mondiala sau doar economiile dezvoltate vor intra intr-un declin pentru o perioada.

Daca suntem in situatia 1, putem si sa nu facem nimic (desi nu ar strica sa facem ceva), ca o sa castigam atata timp cat avem deja un portofoliu de firme solide. Insa ideea este sa fim pregatiti pentru situatiile cele mai rele (ca atunci cand mergem la un examen mai greu si invatam suficient de bine astfel incat sa il trecem chiar daca suntem bolnavi, emotionati si primim subiectele cele mai grele).  In acelasi timp sa nu pierdem din vedere urmatorul fapt: char daca tendinta pe termen mediu este de stagnare sau scadere, evolutia  nu va fi liniara, ci sinusoidala; iar pentru unele firme individuale volatilitatea poate fi foarte mare.

De fapt, am mai spus ca trebuie sa profitam de oscilatiile pietei ca sa cumparam si sa vindem la preturile potrivite, insa ceea ce as sublinia acum este mai degraba urmatorul lucru: sa nu ne sperie o piata care nu creste pentru mai mult timp si din aceasta cauza sa stam paralizati in inactivitate si sa nu mai profitam de oportunitati. Piata tot va creste pana la urma, iar firmele bune tot vor avea cui sa isi vanda produsele si serviciile.

Sa nu fim speriati, dar si sa avem o strategie care functioneaza indiferent de cum evolueaza piata sau, putem supune, care functioneaza intr-o piata volatila pe care noi nu o putem previziona. Este periculos sa te bazezi doar pe crestere si la fel doar pe scadere: in ultimul caz sunt cei care apeleaza la vanzarea in lipsa (short selling), strategie riscanta si care ar trebui abordata doar de cei foarte experimentati.

4. Invata sa calculezi riscul

Investitorii axati pe valoare (value investors) considera ca riscul trebuie diminuat pana aproape de zero, si aceasta se obtine cumparand companii solide la preturi mult mai mici decat valoarea intrinseca. De asemena, multi dintre ei sunt de acord cu o concentrare a portofoliului prin detinerea unui numar mic de actiuni. Insa se presupune ca stii bine sa diferentiez firmele/ actiunile valoroase de celelalte, pentru ca altfel concentrarea duce la o situatie riscanta.

Dar ce se intampla cand nu ai o experienta serioasa in investitii, dovedita prin multi ani de rezultate bune? Cel mai prost lucru ar fi sa ai prea mare incredere in tine, in capacitatea ta de a face cele mai bune analize si a lua cele mai inspirate decizii. In schimb, un lucru util ar fi sa calculezi riscul.

Daca ai crezut ca invesesti intr-o firma serioasa si te trezesti ca ea da faliment? Acesta este cel mai prost scenariu (anume sa pierzi toti banii), insa ar trebui luat in considerare, mai ales atunci cand nu ai suficienta experienta. In aceasta situatie, cea mai buna solutie pentru a limita pierderile este sa avem un portofoliu ceva mai putin concentrat decat marii investitori, pentru inceput pondere de maxim 5%  pentru fiecare actiune detinuta, ca apoi pragul sa fie urcat treptat, pe masura ce se acumuleaza experienta.

Sansele ca o firma sa dea faliment exista intotdeauna, dar totusi probabilitatea este foarte mica in cazul companiilor mari. Astfel incat, un exemplu de calcul mai realist al riscului ar insemna sa consideri ca actiunea poate ajunge, ca pret, la minimul ultimilor 10 ani. De notat ca se porneste de la presupunerea ca este vorba de o firma mare, al carui model de business si cifre au fost totusi analizate, dar tu nu ai reusit sa vezi anumite “hibe”, iar ea incepe sa obtina rezultate mai proaste care se mentin pe o perioada mai lunga. In cazul firmelor din alte categorii, se fac mai greu astfel de calcule.

Este greu de spus pentru cate firme din portofoliu trebuie considerat ca pot ajunge la minimul pe 10 ani (si excludem situatiile cand toata piata se prabuseste masiv). Insa daca riscul respectiv se materializeaza pentru mai mult de, sa zicem, 20% din actiunile detinute, atunci investitorul ar trebui sa isi revizuiasca complet abordarile.

5. “Gentlemen of leisure”

Un investitor indian foarte interesant si mai ales foarte bun – Mohnish Pabrai – considera ca activitatea investitionala este abordata gresit in cele mai multe cazuri, intrucat lumea sufera de hiperactivitate, adica tranzactioneaza mult prea frecvent. De fapt, abordarea ar trebui sa fie de “gentlemen of leisure” in sensul ca intervii in piata numai atunci cand panica creeaza adevarate chilipiruri, iar in rest te ocupi de orice altceva. Daca nu ai si un job pe langa aceasta activitate, poti sa mergi la teatru, sa dormi dupa-amiaza sau (si mai bine) sa citesti stiri, teorie economica, analize de firme etc.

Cand piata este volatila si profiti de ea ca sa iti rearanjezi portofoliul, exista intotdeauna riscul sa cazi in “patima” tranzactionarii in exces, care nu aduce rezultate prea bune: poti mai mult sa iti strici portofoliul si, in plus, platesti costurile de tranzactionare si impozitul pe profit. Rezultatele bune se obtin prin cateva “lovituri” bine tintite si multa, multa rabdare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>