Ghid de Investitii
SEP 15
2015

Idei pentru o piata irationala

Publicat de in cu 0 comentarii

Baronul Rothschild – nobil englez si membru al unei faimoase familii de bancheri – a facut avere facand achizitii in timpul panicii ce a urmat bataliei de la Waterloo impotriva lui Napoleon. Vorbele lui au ramas celebre: “Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.

 

Pe 24 august 2015 bursele din intreaga lume au suferit un “stock market crash” care ne aminteste de vremurile bune ale crizei din 2009. Da, au fost vremuri bune atunci – puteai cumpara orice vroiai la preturi incredibil de mici.

Asadar, in ziua sus amintita, care a devenit o alta “black Monday” din istoria bursiera, indicele actiunilor din China a dat tonul scazand peste 8%; apoi indicii din europeni au inchis in jur de 5% pe minus dupa ce in timpul zilei au avut scaderi de 7 – 8%; in final, indicii din SUA au inchis sesiunea de tranzactionare aproape de minus 4%, dupa ce au coborat pana la minus 6%. Enorm! Pentru multa lume au fost halucinante mai ales scaderile abrupte din timpul zilei, care s-au petrecut intr-un interval foarte scurt – sub o ora. Cine a urmarit diverse actiuni individuale listate la bursa americana, poate si la celelalte, a observant scaderi de 15 – 20% chiar si la actiuni ale unor firme foarte mari, cu valori de piata de peste 100 miliarde de dolari. La cumparatorii de actiuni tendinta a fost sa mai astepte, ca sa prinda un pret si mai bun; iar cei care ar fi vrut sa vanda au trait o mica drama. Insa spre dezamagirea primei categorii si linistirea celei de-a doua, actiunile s-au rezumat pana la sfarsitul zilei la scaderi aflate cat de cat in limitele normalului.

Zilele urmatoare, dupa inca o scadere puternica in China, au inceput revenirile, apoi s-a intrat intr-o perioada cu volatilitate ridicata.  Sunt sanse mari sa mai asistam la evenimente interesante si de acum incolo, asa ca orice investitor ar trebui sa isi ascuta armele si mai ales isi aminteasca ideile de baza ale investitiilor.

Exista numerosi economisti care incearca sa prezica mersul pietei actiunilor si dintre acestia sunt tot mai multi sustinatori ai ideii ca actiunile vor scadea in urmatoarea perioada – motivul fiind ca sunt prea scumpe.  Asa este, dupa majoritatea indicatorilor, numeroase actiuni sunt semnificativ mai scumpe decat mediile istorice si, de asemenea, mai scumpe decat valoarea lor intrinseca, adica reala. Se stie ca la un moment dat preturile vor ajunge la valorile medii si intrinseci, asa cum spunea si Ben Graham – parintele analizei financiare: “In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine”. Insa nimeni nu stie cand preturile vor ajunge la valoarea intrinseca. Este riscant sa credeti in diversii prezicatori ai pietei, indiferent cat de faimosi sunt, pentru ca nimeni nu poate anticipa cu exactitate ce se va intampla cu preturile actiunilor. Sunt multe variabile implicate, dintre care un loc important il ocupa isteria investitorilor.

Va amintiti de Mr. Market al lui Ben Graham? Mr. Market este un personaj imaginar, introdus de Graham, care horataste zilnic preturile actiunilor. Insa el este instabil emotional, astfel incat atunci cand este euforic creste preturile, iar atunci cand este depresiv le scade – de multe ori fara nici un motiv obiectiv, este vorba doar de starea lui de moment. Printre calitatile unui bun investitor se regaseste si aceea ca el este stabil emotional si nu se lasa dominat de Mr. Market. In schimb, profita de el, adica de preturile oscilante pe care le impune, cumparand actiuni cand Mr. Market este depresiv si vanzand cand el devine euforic.

Uneori Mr. Market poarta un nume concret: speculatorii. Ei profita mult de volatilitatea pe termen scurt si chiar o amplifica. De exemplu, am urmarit in ultima perioada firme care aveau oscilatii de 10-15% pe parcursul unei zile (pe plus sau pe minus, nu conteaza), ca la sfarsitul zilei toata agitatia sa se stinga si modificarea de pret sa fie aproape zero. Aici este interventia day traderi-lor, cei care initiaza pozitii in piata si le si inchid pe parcursul aceleiasi zile. Ideea este sa nu va perturbe crestererea agresiva a unei actiuni pe care vreti sa o achizitionati si sa va repeziti sa o cumparati exact atunci. Mai bine lasati lucrurile sa se linisteasca si actionati in alta zi. Chiar si atunci cand modificarea de pret este determinate de o stire despre firma respectiva, sunt sanse mari ca in alta zi sa se inverseze tendinta.

Cu totii suntem de acord ca ar trebui sa cumparam cand preturile sunt mici si sa vindem atunci cand sunt mari, dar este mai greu sa punem in practica aceasta frumoasa teorie. Cand preturile incep sa scada, si cu atat mai mult atunci cand scad abrupt, apare frica ca vor scadea si mai mult si ca este gresit sa cumperi in acel moment. In schimb, atunci cand ele cresc mult apare lacomia si te gandesti ca ratezi o ocazie buna daca nu cumperi cat mai repede. La vanzare exista un rationament similar: vrem sa scapam de niste actiuni care incep se prabuseasca si parca le-am tine mai mult pe cele care cresc. Insa Warren Buffett a spus una dintre cele mai intelepte fraze din lumea investitiilor: “be fearful when others are greedy and be greedy only when others are fearful”.

Pentru a obtine o buna stapanire a emotiilor o metoda buna (chiar mai buna decat exercitiile yoga!) este sa iti faci temele, adica sa cunosti bine firmele pe care le detii si care sunt motivele pentru care le detii (sau pentru care vrei sa cumperi anumite firme). In felul acesta nu mai intri in panica atunci cand scade pretul actiunii – stii ca este o firma valoroasa  si nu te deranjeaza ca altii o vand. Ba chiar esti incantat ca poti sa mai cumperi la preturi mai mici. In 1974, cand preturile actiunilor erau extreme de scazute, Warren Buffett spunea intr-un interviu ca se simtea ca “an oversexed guy in a whorehouse” (se pare insa ca revista Forbes a schimbat apoi “whorehouse” cu “harem”).

Este important sa cunosti si valoarea firmei cumparate, astfel incat sa decizi la ce pret este suficient de atragatoare pentru a fi cumparata si cand a devenit prea scumpa si ar fi bine sa o vinzi (aceasta daca nu cumva ai incredere in potentialul ei si vrei sa o detii pe termen lung). Benjamin Graham – parintele analizei financiare – a introdus celebrul concept “margin of safety”, adica marja de siguranta. Mai concret, stabilesti valoarea unei firme – valoarea intrinseca – si apoi cumperi la un pret aflat semnificativ sub aceasta, de preferat cu minim 25%. In felul acesta te feresti de toate erorile pe care le puteai face la evaluare, din ignoranta sau lipsa de informatii, de eventualele probleme neasteptate pe care le-ar putea avea firma in viitor si de orice alte riscuri mai pot aparea. Majoritatea investitorilor mari sunt de acord cu teoria lui Graham si cu singuranta toti cei considerati “value investors”, pentru ca tocmai de aceea sunt numiti asa: stiu sa aprecieze valoarea reala a actiunilor si cumpara la preturi semnificativ mai mici decat aceasta.

Referitor la strategia pentru vanzarea actiunilor, parerile difera ceva mai mult: Graham zicea ca vinde dupa o crestere de 50% sau dupa 2 ani, Buffett vrea sa le detina “forever” (asa vrea, dar pe unele le detine mai putin), altii vand cand pretul ajunge 10% sub valoarea intrinseca etc. Se spune ca este mai important momentul cumpararii, ca atunci hotarasti soarta “afacerii”, tocmai de aceea graviteaza toti in jurul ideii lui Graham (care pare ca surprinde esenta), in timp ce la vanzare functioneaza mai multe strategii. Indiferent de strategia de cumparare sau vanzare, este important ca investitorul sa creada in ea si sa nu se indeparteze de ea in momentele de frica sau lacomie ale pietei.

Atunci cand vrem sa cumparam sau sa vindem ceva ne stabilim o limita de pret, maxim, respectiv minim. Dupa ce s-a efectuat tranzactia la pretul dorit sau in jurul lui, ar trebui sa evitam sa fim frustrati daca ulterior apare un pret mai bun, intr-un sens sau altul – insa necesita antrenament mult ca sa eviti frustrarea!. Intrucat Mr. Market este irational si imprevizibil, este clar ca nu poti sa “time the market”, adica sa prinzi cel mai bun pret al pietei (minim la cumparare sau maxim la vanzare) decat daca ai mare noroc. Ce se poate face este sa nu se tranzactioneze toata suma odata, ci sa se imparta in transe mai mici, ca sa ne dam sanse pentru preturi mai bune – de exemplu o investitie de 6000 USD poate fi impartita in 3 X 2000 USD. Tot nu vei prinde cel mai bun pret, dar te consolezi cu ideea ca ai aplicat o strategie eficienta si ca preturile la care faci tranzactiile sunt bune (mici, in cazul cumpararii si mari in cazul vanzarii) in raport cu valoarea intrinseca.

Cand lui Charlie Munger, partenerul lui Warren Buffett de la Bershire Hathaway, i sa cerut sa gaseasca un singur cuvant pentru succesul lui, acesta a fost: Rational. De fapt, toate ideile de mai sus se rezuma la a fi rational in orice moment. Tot Charlie spune ca dobandirea unei abordari rationale cere antrenament intens, intrucat emotiile, mediul social si cultural ne indeamna la diverse distorsiuni de logica. Sunt o gramada de oameni capabili sa spuna propozitii logice, dar nu sa formuleze un rationament inchegat care sa duca la o idee, decizie, actiune buna. Evident ca se cere si un anumit nivel de inteligenta, dar apoi este vorba de a invata din greseli, de a construi niste modele de gandire corecta si de a ne antrena sa le aplicam tot timpul. Nu este ceva usor de obtinut, dar rezultatul suna bine: sa ramai calm si rece atunci cand in jur este agitatie, isterie … fum, foc, zgomot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>