Ghid de Investitii
NOV 04
2011

Investitor – un stil de viata

Publicat de in cu 0 comentarii

Investitiile inseamna multe cifre, economie, modele de business si alte elemente care alcatuiesc arsenalul “tehnic”, despre care am inceput sa povestesc in articolele anterioare si inca mai sunt foarte multe de spus. Dar inseamna si atitudinea potrivita, altfel rezultatele sunt de la nule la dezastroase.

Si atitudinea am mai descris-o anterior, insa m-am referit doar la investitor atunci cand el munceste. Daca am trai intr-o lume populata de oameni – roboti, iar unii aproape ca sustin aceasta idee – vezi filme SF, jocuri pe calculator, inteligenta artificiala, unele firme fata de angajatii lor, diversi ideologi etc – atunci indivizii (oamenii robotizati sau robotii umanizati) ar putea avea anumite idei si abordari in plan personal si si unele complet diferite in cel profesional. Dar “common sense” ne spune ca nu se intampla asa.

De exemplu, este dificil sa ai o gandire independenta ca investitor, daca in viata de zi cu zi esti in mare masura influentat de oamenii din imediata apropiere sau de societatea in ansamblu, cu toate conventiile ei. Si nu degeaba am ales acest exemplu – gandirea independenta este o cerinta esentiala pentru un investitor. Cine nu o poseda, va merge in aceeasi directie cu toata “turma” participantilor in piata sau va fi influentat de primul “guru” care scrie un articol convingator. Multi oameni cred ca ei sunt “speciali”, dar un observator mai retras decopera usor ca au aceleasi idei pe care le-a auzit de nenumarate ori.  Dar sa nu cazi in aceeasi capcana – largeste-ti universul si incepi sa te analizezi.

Pentru multi, universul inseamna el/ea plus familia (sau invers), iar jobul are doar rolul de a sustine acest univers. Altii mai au si prieteni sau cunoscuti cu care interactioneaza regulat; sau jobul inseamna mai mult decat o sursa de bani; sau au un hobby interesant. Oricum, pentru majoritatea este loc de “extindere”. Pot incepe sa cunoasca oameni noi, sa aiba si alte precupari, sa citeasca mai mult si sa isi activeze curiozitatea. Si sa aiba atitudinea unui copil care intreaba tot timpul “de ce?” si nu ia nimic ca pe o axioma (in afara de axiomele din matematica).

Astfel se indeparteaza de acel nucleu (el/ea, familia)  si incepe sa inteleaga mult mai multe lucruri si sa devina mai obiectiv, mai rational. Exista o gramada de oameni care sunt analitici, fac foarte bine un job care cere logica, dar care au niste judecati “strambe” cand este vorba de alte subiecte; ai impresia ca inteligenta lor se manifesta doar intr-o singura directie. Din pacate, societatea actuala creeaza o gramada de specialisti – roboti, intrucat are nevoie de ei pentru diverse sarcini punctuale. Insa individului cu siguranta nu ii aduce beneficii aceasta limitare; si chiar societatea are nevoie macar din cand in cand de indivizi care sa o ajute sa progreseze – iar ei sunt aceia care au un orizont mai larg.

Cand vederile si implicit gandirea se largesc, oamenii reusesc sa judece mai clar in toate planurile vietii. Aplicat la tema noastra: cine intra in valtoarea pietelor de capital ca persoana cu adevarat rationala, va evalua mai clar fiecare informatie, va judeca cu mintea sa si nu a altora. In plus, isi va controla mult mai bine emotiile, pentru ca atunci cand iei decizii pe baze solide, creste mult si increderea ca deciziile sunt corecte.

Este vorba de o alegere generala de viata: sa-ti construiesti singur destinul, sa iei decizii rationale, sa nu iti pese prea mult de parerea altora, sa-ti dai seama ca viata este finita si ca fiecare clipa trebuie bine valorificata. Tot asa vei valorifica si fiecare banut care il investesti.

Insa povestea nu se termina aici. Viata devine mult mai buna si pentru cine reuseste sa se debaraseze de activitatile inutile, de stresul izvorat din probleme marunte, de toata miscarea haotica si in general nefolositoare care au o majoritatea oamenilor. Invata sa te concentrezi pe ceea ce conteaza, pe ceea ce are valoare mare in termeni de utilitate sau chiar placere (insa doar ce este util sau iti place tie cu adevarat, nu ce cred altii ca ar trebui).  Problema  consta nu numai in ceea ce poti sa faci nou in viata, dar si in lucrurile sau activitatile la care poti sa renunti. “Un desenator stie cand a atins perfectiunea – nu cand nu mai are ce sa adauge ci cand nu mai poate elimina nimic” (Antoine de Saint – Exupery).

In nici un caz nu ma refer la acea rebeliune doar de dragul rebeliunii. Acel nonconformism neproductiv este mai riscant decat a fi in prea mare masura “un om la locul lui”. Este vorba sa ai o atitudine critica asupra lucrurilor, iar concluzia va fi ca ar trebui sa te pozitionezi sau nu impotriva curentului (deci poti si sa fii de acord cu ceilalti). Iar ceea ce faci pentru a-ti largi universul va avea scopul de a produce ceva util pentru tine si pentru societate. Planurile ar trebui sa tinteasca dincolo de nevoile de baza ale tale si familiei, altfel sentimentul de insatisfactie se va instala la un moment dat – si mai bine sa il previi decat sa il vindeci.

Gandirea pe termen lung – alt ingredient – inseamna sa iei decizii de viata care poate au unele dezavantaje imediate, insa peste ceva timp roadele vor fi mult mai bogate. Nu sunt doar deciziile legate de bani, cum ar fi amanarea unor cheltuieli, dar si orice altceva, de exemplu cum va arata sanatatea ta peste 15 ani daca acum pierzi multe nopti in cluburi. Se formeaza un stil “sanatos” de a aborda atat viata personala, cat si afacerile sau investitiile.

Evident ca este complexa aceasta legatura dintre viata si timp: pe de-o parte sa traim fiecare clipa cu mult sens, pe de alta parte sa gandim pe termen lung. Nu pot da o reteta (formata din “n” pasi) despre cum sa se ajunga la echilibru, dar cred fiecare trebuie sa isi dea feedback permanent pana va avea rezultatul dorit. Va stii singur cand a atins echilibrul.

Cine isi largeste mult orizontul, va intelege si ca el este o picatura intr-un univers foarte mare. Va intelege mai bine lumea in care se afla si, daca are ceva ambitie, va realiza ca el poate schimba ceva in acest mare univers.  Luciditatea e treapta urmatoare ratiunii, ce poate aduce drama (spunea Camil Petrescu), dar si sa creeze vizionari – ei nu doar fac legatura intre lucrurile existente, dar si vad ceea ce nu s-a intamplat inca.

Multi oameni sunt asa acaparati de job si grijile de zi cu zi incat nu reusesc sa mai inteleaga lumea din jur si nu au curajul sa faca pasul de a renunta la job si sa inceapa o activitate pe cont propriu. Si chiar daca au curajul, de fapt nu sunt pregatiti sa o faca cu succes. Dar daca acumulezi cunostinte si experiente noi, faci conexiuni, lasi ideile sa prinda viata, atunci poti sa iti iei destinul in maini si sa devii cu adevarat independent: antreprenor sau investitor.

Antreprenoriatul este o varianta care pare mult mai fireasca, mai ales in Romania. Este si o activitate mai  apropiata de concret, iar oamenii considera important faptul ca detin ei controlul afacerii. Dar sa nu uitam ca o afacere necesita o idee care sa faca diferenta prin noutate ei  sau prin modelul de business diferit, ceva competenta in domeniul respectiv, mult spirit practic si un mediu economic favorabil. In realitate, sunt multiple situatii in care investitiile sunt mai potrivite; de exemplu, sunt persoane cu o minte analitica solida,  care ar putea evalua excelent diverse firme conduse de altii, in schimb daca ar incerca sa-si construiasca propria firma ar avea un dezavantaj clar fata de acei tipi “street wise”, foarte practici si versati.  Deci si aici este nevoie de o analiza obiectiva si in afara tuturor sabloanelor existente ca sa alegi ceea ce se potriveste cel mai bine.

Indiferent in ce mod devii independent, felul cum gandesti si actionezi in viata de zi cu zi se va rasfrange si in afacerile sau investitiile tale. Daca vrei sa ai rezultate frumoase, este nevoie ca intregul stil de viata sa transforme, sa devii o persoana cu adevarat libera, cu o minte clara si deschisa, cu puterea de a spune “nu” oamenilor si lucrurilor care te abat din drum si sa ai scopuri care merg departe, ca timp si anvergura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>