Ghid de Investitii
NOV 02
2015

Riscul cel mai mare

Publicat de in cu 0 comentarii

Am mai scris despre risc si voi mai scrie, pentru ca totii investitorii mari sunt de acord ca cel mai important aspect este sa nu pierzi bani. Ma refer aici la pierderile ireversibile si nu la oscilatiile preturilor care nu numai ca nu sunt daunatoare, dar chiar ofera oportunitati valoroase celor care au competenta si atitudinea potrivita. Pierderile ireversibile sau greu de reparat se pot intampla in general atunci cand cumperi actiuni de proasta calitate sau foarte scumpe. Dar sa ne gandim si la situatiile cand se poate materializa riscul cel mai mare, adica pierderea totala a banilor.

Daca am cumparat o singura firma proasta si aceasta da faliment atunci suntem intr-o situatie de pierdere totala sau foarte aproape. Pe langa faptul ca ar trebui cumparate firme de buna calitate, este necesara macar o minima diversificare; chiar si investitorii foarte “concentrati” au mai multe detineri. Dar cred ca aceasta cerinta este in general respectata de actorii din piata de capital.

Pierderea totala mai poate aparea atunci cand se lucreaza cu bani imprumutati de la broker. Sa zicem ca mergi la cumparaturi de actiuni cu niste fonduri din care o buna parte sunt bani imprumutati. Daca 20% reprezinta capitalul propriu iar restul de 80% sunt imprumutati, atunci efectul de levier este 5:1 (100/ 20), iar el reprezinta cu cat se multiplica atat castigurile dar si pierdelile. O scadere de 20%  a pretului actiunii va determina o scadere de 100% a capitalulul propriu, adica o pierdere totala. Si ganditi-va ca nu este un eveniment rar sa apara o scadere de 20% a pretului unei actiuni, mai ales daca firma este mai mica. Cand se ajunge la zero capital propriu brokerul solicita fonduri suplimentare si daca acestea nu sosesc la timp el lichideaza pozitia pentru a fi sigur ca nu va pierde banii pe care i-a dat cu imprumut. In multe situatii actiunea isi revine ulterior, insa este prea tarziu pentru ca banii (capitalul propriu) sunt deja pierduti complet.

Exista o mare tentatie sa se lucreze cu bani imprumutati, mai ales atunci cand contribuie si brokerii la incitarea investitorilor. In general se prezinta posibilitatile de castig, care poate fi substantial, si mai putin potentialele pierderi. Pentru actiuni se folosesc in mai mica masura bani imprumutati, insa exista niste produse derivate care imita actiunile si care se numesc Contracts For Difference (CFD), la care levierul poate fi foarte mare. Aceste produse sunt de fapt niste pariuri pe cresterea sau scaderea preturilor, dar nu ofera drepturile specifice actionarilor, mai ales nu ofera dreptul de proprietate asupra unei mici portiuni din firma. Insa mai grav este faptul ca investitorii pot fi tentati sa lucreze cu putin capital propriu si un procent mare de bani imprumutati si astfel sa isi creasca mult sansele de a pierde acel capital. Insa in timp ce brokerii din Romania le ofera clientilor astfel de “tentatii”, in SUA le este interzis rezidentilor tarii respective sa tranzactioneze astfel de produse – ceea ce spune totul despre cat de riscante sunt.

Si acum am putea spune ca daca actionam intelept si cumparam numai firme bune, facem un minim de diversificare si lucram doar cu banii nostri suntem feriti de pericole? Nu chiar, lista nu s-a terminat. Ramanem in continuare la capitolul brokeri: din pacate acestia nu sunt intotdeauna cinstiti si aici nu ma refer la faptul ca recomanda investitii periculoase sau iau comisioane mult prea mari. Au existat cazuri in care acestia au pus mana pe banii clientilor, exemplele fiind prezente si in Romania. Nu dau nume, pentru ca sunt cazuri aflate inca sub investigatie, insa cei familiarizati cu piata de capital stiu la ce ma refer. Si nu va lasati pacaliti de ceea ce s-a vehiculat prin presa, ca era vorba despre gestionari de fonduri care au pierdut banii oamenilor pentru ca au fost incompetenti. Probabil ca au fost si astfel de situatii, insa eu ma refer la acelea, in care firmele respective erau folosite doar ca brokeri si banii oamenilor au disparut ca intr-un spectacol de magie.

Este vorba de situatia in care iti iei singur deciziile de investitii, insa folosesti o firma de investitii financiare care actioneaza ca broker, adica iti plaseaza ordinele de tranzactionare in piata bursiera. Si te poti trezi intr-o zi ca au disparut activele si banii din conturile in care erau tinute – exact cum ar disparea din contul de la banca. Senzatia nu este deloc placuta si sigur nu vreti sa mai si cititi in presa ca e normal ca ati patit asa, daca ati dat cuiva banii sa vi gestioneze.

Nu comentez cat de bine organizata si reglementata este activitatea pe piata bursiera romaneasca, adica pentru investitiile in firme listate in Romania. Insa situatia investitorului roman care vrea sa tranzactioneze pe bursele straine este cu siguranta mai dificila. Ar trebui sa recunoastem ca un motiv este acela ca sunt foarte putini investitori de acest tip si din acest motiv nu exista interesul sa se creeze facilitati pentru ei.

In primul rand, exista foarte putini brokeri locali prin care poti face plasamente in strainatate si toti au comisionane mari. Insa acum ne intereseaza mai mult riscul de pierdere majora: el este amplificat de faptul ca toti sau majoritatea tin actiunile in numele lor si  nu al clientului; le tin ei in custodie, astfel incat singurul loc unde este scris cine sunt actionarii adevarati sunt registrele lor. Va dati seama in ce masura depindeti de corectitudinea acestor intermediari!

Este foarte important cum va alegeti brokerul. Este clar ca multi dintre brokerii mici sunt cinstiti, insa esti in mai mare siguranta daca lucrezi cu institutii mari, de preferat internationale. Exista banci, este adevarat ca foarte putine, care ofera servicii de brokeraj si pentru investitii in actiuni straine. Cunosc o situatie in care cineva a descoperit ca i-au disparut banii, destul de multi, dintr-un cont bancar, probabil pentru ca fusesera furati de un angajat al bancii. La inceput banca nu a vrut sa isi asume responsabilitatea, dar in momentul in care a fost amenintata ca stirea va aparea in presa i-a dat imediat banii persoanei pagubite – pentru o banca imaginea, credibilitatea este cel mai important activ. Asadar, o banca este o solutie care prezinta destul de multa siguranta.

Mai exista si brokerii online, unii dintre ei foarte mari. In cazul lor, comisioanele sunt mai mici, iti plasezi singur ordinele de tranzactionare pe o platforma si cred ca in general detinerile sunt pe numele clientului. Insa ai impresia ca ti-ai trimis banii undeva in neant si mai exista si aspectul increderii pe care o poti acorda in general tranzactiilor online . Si in acest caz este importanta marimea si expunerea firmei respective de brokeraj online. De asemenea, ar trebui citite cu mare atentie toate prevederile contractuale, legale, de exemplu daca firma acorda vreo asigurare in cazul disparitiei banilor si activelor, cu ce banci lucreaza, cu cine vorbesti daca apar nereguli in conturi etc.

Este o idee buna diversificarea brokerilor, adica sa ai mai multi? Daca suma investita este mare, atunci nici o idee care creste siguranta nu este proasta. Pentru ca nu este nimic mai rau in investitii decat sa pierzi totul, mai ales dupa ce ai muncit, ai analizat sute de firme, ai fost lipsit de lacomie si ai avut curaj atunci cand altora le-a fost frica, adica ai facut tot ce este scris in “manualele” de investitii.

Inspiratia de a scrie despre ce se poate intampla mai rau in investitii mi-a venit in urma tragediei de la clubul Colectiv din Bucuresti in care foarte multi oameni au pierdut … totul. Este a treia zi de doliu national si multa lume a fost afectata emotional si revoltata de acest eveniment ingrozitor. Insa mi-e teama de cum o sa fie maine, sau peste 2 zile sau peste 5 zile: sa nu se revina la indolenta specifica natiei, la moliciunea, lipsa de reactie, de ambitie si la fatalismul care ne caracterizeaza atat de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>