Ghid de Investitii
OCT 21
2015

Sistem de investitii

Publicat de in cu 0 comentarii

Ai avut in ultima vreme manifestari de tipul: ai cumparat firme in care nu credeai cu adevarat, pe care nu le intelegeai bine; ti-ai dat seama dupa un timp ca ai cumparat la pret prea mare pentru ca iti era frica sa nu pierzi oportunitatea; ai avut ezitari mari la cumpararea sau vanzarea unor actiuni si pana la urma nu ai mai facut nimic; ai facut tranzactii la care cantitatea de actiuni cumparate sau vandute a fost stabilita dupa inspiratia de moment? In acest caz, probabil ca ar trebui sa iti rafinezi sistemul de investitii.

Ai putea spune si ca nu iti controlezi bine emotiile, ca nu iti stapanesti frica, lacomia si starea de confuzie in momentele importante. Dar de multe ori, aceasta lipsa de control nu este o cauza ci un efect, mai exact al faptului cu nu lucram suficient de rational. Charlie Munger, celebrul partener al lui Warren Buffett de la Berkshire Hathaway, a spus ca ceea ce l-a ajutat cel mai mult sa reuseasca in viata este faptul ca este rational. El considera ne ne putem “upgrade” puternic viata in toate aspectele ei daca invatam sa fim rationali – sa pare ca trebuie sa invatam pentru ca mediul social-cultural ne impinge spre o multime de rationamente eronate.

Multe greseli in investitii pot fi datorate faptului ca nu avem un sistem de lucru care sa aiba in vedere toate aspectele si etapele muncii de investitor. Investitorul incepator nu are bazele necesare pentru a-si elabora un sistem, asa ca el mai bine urmeaza fidel strategia (atat cat intelege din ea) unui guru al investitiilor pe care il admira. Insa intre timp ar trebui sa se se documenteze mult si sa invete din greseli. In timp, va lua cunostinta si de alti gurus, cu alte idei din care se poate inspira – nu este nici o problema daca nu ai idei inovatoare, e deja mare lucru daca reusesti sa castigi bani cu ideile copiate de la altii. Investitorul cu ceva experienta va stii ce idei, strategii se potrivesc mai bine cu personalitatea si calitatile lui si la un moment dat va fi pregatit sa-si elaboreze proproiul sistem. Insa o conditie importanta este ca el sa fie capabil sa invete din greselile pe care inevitabil le va face in activitatea practica. Este nevoie de cativa ani, probabil 4 -5, pentru a avea timp sa acumulezi cantitea necesara de informatii teoretice si suficient de multe experiente, inclusiv greseli, din partea practica, pentru a fi pregatit sa-ti elaborezi propriul sistem de investitii.

Sunt cateva elemente importante care ar trebui sa se regaseasca in acest sistem:

1) Definirea cercului de competenta

Am mai disecat acest concept si probabil ma voi mai referi la el si in viitor, pentru ca este esential. Cine nu cunoaste limitele propriului cerc de competenta si nu investeste doar in cadrul lui se poate astepta la rezultate nesatisfacatoare. Evident ca acest cerc trebuie sa existe cu adevarat, adica investitorul sa aiba competenta in anumite domenii.

Cel mai simplu este ca fiecare sa inceapa cu domeniile pe care le cunoaste deja datorita studiilor, experientei la job sau in afaceri. Majoritatea oamenilor au o singura specializare si exista cazuri in care raman focalizati pe aceasta atunci cand investesc; si chiar pot avea mare succes. Dar nu este tipic, in general investitorii doresc putina diversificare, asa ca adauga macar inca 1-2 industrii in cercul lor de competenta. Fiecare isi da seama singur care sunt tipurile de firme (din ce industrii) pe care este capabil sa le inteleaga si poate incepe o munca serioasa de documentare, cat mai detaliata posibil. Nu uitati ca un investitor ar trebui sa aiba capacitatea de a gasi si de a procesa o cantitate mare de informatii – cine are si o memorie buna va avea munca mai usoara, daca nu se va folosi de notite detaliate si bine documentate. Oricum, dupa ce vei analiza multe firme din industria respectiva vei incepe si sa retii diverse detalii.

2) Care sunt sursele de idei

Mai exact, unde gasesti firmele in care care investesti. Este posibil sa cauti pe siteurile mari care au o sectiune dedicata burselor, gen yahoo.com/finance sau google.com/finance, sa iei la rand firmele din indicele S&P 500, de exemplu, si sa vezi care dintre ele indeplineste criteriile tale. Aceste siteuri cuprind informatii financiare, insa nu se pot face sortari, asa ca se lucreaza “muncitoreste”. Posibilitatea sortarilor plus analize de firme sunt oferite de furnizorii profesionisti de informatii financiare, cei carora le platesti un abonament pentru acces, de tipul morningstar.com. Orice investitor ar trebui sa fie abonat la 2-3 astfel de furnizori bine alesi, pentru ca ei ofera posibilitatea de a selecta eficient firmele potrivite. In plus, ei furnizeaza si analize utile – un investitor nu trebuie neaparat sa analizeze singur, el poate citi si analizele altora, daca sunt surse competente, insa el va filtra totul prin mintea lui si este de asteptat sa aiba capaciteatea de sinteza.

O sursa foarte interesanta de idei este cercetarea portofoliilor marilor investitori profesionisti. Acestea se gasesc pe mai multe siteuri, unul dintre ele fiind whalewisdom.com – investitorii profesionisti sunt obligati sa isi faca publice trimestrial portofoliile si aceste informatii se gasesc in niste rapoarte numite 13F. Cunoscutul investitor Mohnish Pabrai considera ca el nu are idei bune, astfel incat copiaza de la altii ceea ce corespunde criteriilor sale.

3) Care sunt criteriile de selectie

Cand te indrepti catre sursele de idei, trebuie sa stii ce vrei, pentru ca acolo sunt liste cu sute si chiar mii din firme din care vei alege foarte putine, in mod normal. Pentru aceasta ar trebui sa ai niste criterii de selectie foarte bine alese. Aici este concentrata cea mai mare parte a strategiei de investitii. Se spune ca mintea umana nu poate lucra eficient cu mai mult de 7 criterii, asa ca ar trebui sa ne limitam la acest numar. Criterii frecvent alese de investitorii axati pe valoare (value investors) sunt: avantajul competitiv, calitatea managementului, salatatea financiara si, evident, pretul mic in raport cu valoarea intrinseca, adica reala, a firmei.

4) Cum masori indeplinirea criteriilor

Pentru fiecare criteriu este necesar sa ai mai multi indicatori, de preferat masurabili. De exemplu, pentru sanatatea financiara se pot folosi datorii/ capitalul actionarilor (debt/ equity), datorii pe termen scurt/ datorii pe termen lung (short-term debt/ long-term debt); pentru a evalua managementul se poate verifica cat % din capitalizarea bursiera reprezinta rascumpararile de actiuni, daca exista, care este valoarea achizitiilor in raport cu fluxul de numerar operational. Acesti indicatori ar trebui organizati intr-o lista de verificare (checklist), asa cum ne sfatuieste Charlie Munger, astfel incat sa le putem da valori si note. In acest fel, vom fi siguri ca, in febra investitiei, nu uitam sa verificam vreun aspect esential.

5) Care este structura portofoliului

Structura portofoliului inseamna cat % este suma investita vs numerar, care este numarul de actiuni in care investim si ce pondere are fiecare, iar acestea depind de strategia investitorului. Referitor la primul aspect, bunul simt ne spune ca ar trebui intotdeauna sa avem macar o mica parte in numerar, in caz ca apare o oportunitate foarte interesanta. Ar fi util sa avem mai mult numerar disponibil in situatiile in care piata este foarte scazuta, dar aceasta inseamna sa fi anticipat momentul si sa fi vandut niste actiuni cand preturile erau mari – ceea ce putem realiza, dar niciodata asa de bine cum am vrea. De obicei, se vorbeste despre procente care variaza de la 10% la 25% numerar, in functie de investitor si de situatia din piata, iar marele guru Peter Lynch zice ca nu prea pastreaza rezerve, ci vinde din actiunile pe care le detine atunci cand apare o oportunitate mai buna. Insa ar trebui retinut ca exista riscul sa ajungem la tranzactii prea dese de dragul optimizarilor, care nu pot fi facute perfect si ajungi mai mult sa pierzi.

Teoria spune ca investitorii axati pe valoare ar trebui sa detina putine firme pentru ca ei au un cerc de competenta, trebuie sa faca analize detaliate etc. In realitate este o plaja larga: marea majoritate au intre 4-5 si cateva zeci, dar exista si detinatori a sute de firme sau cazuri extreme precum Peter Lynch, care ajunsese la 1400 firme. Exista mai multe strategii care functioneaza, fiecare persoana isi stabileste gradul de diversificare care i se potriveste.

Ar trebui mentionat si ca in mod normal actiunile din portofoliu nu ar trebui sa aiba aceeasi pondere, deoarece intotdeauna unele sunt considerate mai bune dupa criterul calitatii sau al pretului. Insa si aici ar trebui ca fiecare sa isi stabileasca niste reguli, de exemplu: ponderea maxima a oricarei actiuni este 10%, actiunile care prezinta un punct de nesiguranta vor avea maxim 3% – sunt doar niste exemple, exista investitori mari la care valoarea unei actiuni, mai ales dupa ce i-a crescut pretul, a ajuns sa reprezinte 30 – 35% din total.

6) Cum alegi momentul de cumparare si vanzare actiuni

Acesta este un aspect care ar trebui stabilit macar in cadrul unor limite, pentru ca astfel se inlatura o serie de greseli. Am vorbit deseori despre frica si lacomia investitorilor, si anume ca frica ii opreste sa cumpere o actiune al carei pret scade precipitat, iar lacomia ii opreste sa vanda atunci cand actiunea a ajuns deja prea scumpa. Daca este o firma in care credem si dorim sa o detinem pe termen lung atunci nu o vindem chiar daca se scumpeste. Elementul cheie este sa stabilim intai valoarea intrinseca a firmei – de aici vine denumirea “investitori axati pe valoare”. Pretul de cumparare ar trebui sa fie semnificativ sub aceasta valoare (minim 20 – 25%), iar cel de vanzare undeva in jurul valorii intrinseci.

 

Cum spuneam mai devreme, elaborarea sistemului de investitii ar trebui realizata urmand pasi rationali si fara incercarea de a fi original – cine vrea originalitate ar trebui sa isi aleaga alta cariera. Pentru un investitor este in regula sa adopte ideile unor oameni valorosi, dar numai acele idei care il reprezinta si care pot fi asamblate intr-un sistem consistent. Se poate adopta integral strategia unui singur guru al investitiilor, daca se intampla sa se potriveasca, dar tot este ceva de munca pentru ca nimeni nu isi publica toate metodele de lucru. Oricum ai face, important este sa actionezi rational si o sa-ti mearga bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>