Ghid de Investitii
MAY 26
2017

Atentie la brokeri (I)

Publicat de in cu 0 comentarii

Inteleptii pietei de capital nu au in general cuvinte prea magulitoare despre brokeri, manageri de fonduri, consultanti si alti lucratori de mare prestigiu care ii “ajuta” pe investitori sa castige bani. Vanzatorii de servicii financiare castiga bani si atunci cand clientii lor pierd, mult mai multi bani decat ar merita, castigurile lor exagerate fiind unul dintre motivele pentru care investitorii individuali nu au rezultate prea bune din aceasta activitate. Exista si cazuri extreme, in care cei pusi sa pazeasca si, eventual, sa inmulteasca banii clientilor ajung sa se infrupte din ei.

Brokerii sunt cei care mijlocesc tranzactiile dictate de clienti, iar managerii de fonduri cei care iau decizii  in numele clientilor. Exista firme care actioneaza doar ca brokeri, altele ofera doar gestiune de fonduri, dar exista si firme care ofera ambele tipuri de servicii si eventual unele suplimentare. Ma voi referi in continuare la cei care furnizeaza in primul rand servicii de brokeraj si la problemele care ar putea aparea in relatia cu acestia. Trebuie sa va amintesc ca in cadrul acestui blog scriu doar despre investitii pe pietele straine, deci si ideile despre brokeri sunt tot in acest sens. Sa vedem care sunt aspectele importante de luat in considerare atunci cand alegeti un broker.

Securitatea detinerilor

Se tot vorbeste depre riscuri in lumea investitiilor si se zice ca este mai important sa fim atenti la potentialele pierderi, pentru ca apoi castigurile vor veni in mod natural. Riscul cel mai mare este sa iti pierzi toti banii si una dintre metode este sa plasezi toti banii in firme care intra in faliment. A doua metoda  este sa alegi prost brokerul, in sensul ca acesta iti fura banii sau are un sistem de securitate foarte slab si ii fura altii din contul respectiv. Si stim cu totii ca aceasta nu este o gluma: exista cazul celebru Bernard Madoff din SUA, exista si in alte tari si, de asemenea, avem pe plaiurile mioritice exemple de brokeri care au fugit cu banii clientilor. Nu va ganditi ca acei investitori au fost prosti si ca voua nu vi se poate intampla – infractorii de acet tip sunt foarte abili, ei pot pacali oameni inteligenti si experimentati. Este important sa faceti intotdeauna “due diligence” in privinta firmei de brokeraj, dar va sfatuiesc sa lucrati oricum cu o firma mare, internationala. Va expuneti la riscuri inutile daca apelati la firme mici, eventual romanesti.  Majoritatea sunt firme onorabile, dar pot exista si cateva oi negre, bine camuflate in mielusei inocenti. Chiar daca exista si firme romanesti care asigura intermediere pentru piete externe, mai bine le evitati.

O chestiune spinoasa este cea legata de custodia actiunilor de pe pietele externe (detinute de un investitor roman), adica cine tine evidenta detinerilor si in numele cui apar ele la institutia de tip Depozitarul Central. Am vorbit cu mai multi brokeri/ consultanti si nimeni nu mi-a dat un raspuns clar, insa concluzia este ca in cele mai multe situatii (daca nu in toate) detinerile nu apar in numele clientului, ci in numele brokerului. Iar in unele situatii, numai acesta tine evidenta detinerilor – deci numai el stie ale cui sunt actiunile. Daca tu lucrezi cu un broker necinstit, care tine si inregistrarile (iar la urmatorul custode actiunile apar ca fiind in numele brokerului), el poate fugi cu banii si nimeni nu mai stie cine este proprietarul actiunilor! Chiar si in situatia in care se stie, cu greu ti se face dreptate, iar in Romania cam deloc – deci mai bine nu ajungi acolo! Cand detii actiuni straine, de obicei exista un lant complicat de custozi si brokeri. Cel mai sigur este sa lucrezi cu o firma mare de brokeraj pentru a te asigura ca acest lant este format din institutii serioase.

Costuri

Ne referim aici in primul rand la comisioanele de tranzactionare, pentru ca cele de custodie sunt mici. Daca lucrezi cu un broker clasic (nu online), de exemplu o banca mare care ofera si servicii de brokeraj, comisioanele minime sunt de 15 – 20 USD/ EUR pentru o tranzactie cu actiuni SUA; dar acestea sunt minimele, stiu din propria experienta ca pot ajunge la peste 30 USD/ tranzactie, ceea ce este enorm! Chiar daca vrei sa investesti, de exemplu, 5000 USD intr-o firma, se presupune ca vei cumpara in mai multe transe, pentru ca nu stii cand vei gasi un pret bun. Daca cumperi in pachete de cate 1000 USD, platesti comision 2-3% si inca atat cand vinzi; iar poate uneori vrei sa cumperi in transe si mai mici, dar e foarte greu sa mai fie rentabila “afacerea” la astfel de comsioane; in timp vei simti puternic aceste costuri – aplica efectul compounding pe multi ani si vedea.

Insa exista si brokerii online, de exemplu Interactive Brokers sau Ameritrade. La ei este putin mai complicata procedura de inregistrare, semnare contract etc si nici nu primeste sfaturi in legatura cu legislatia romaneasca, insa beneficiezi de comisioane de 1 – 10 USD/ tranzactie (da, si de 1 USD), evetual cu un minin de 10 USD/ luna; ma refer la firmele mari de brokeraj online din categoria “discount brokers”,  alti furnizori pot avea comisioane mai ridicate. Diferenta este foarte mare fata de situatia anterioara, ai mult mai multa flexibilitate cand ai comisioane mici si, evident, salvezi multi bani.

Daca in privinta securitatii detinerilor nu imi este clar care tip de broker este mai bun (stiu doar ca trebuie sa fie o firma mare), la partea de costuri balanta se inclina clar in favoarea brokerilor online.

Serviciile oferite

Atunci cand incerci sa afli informatii despre un broker ar trebui, printre altele, sa intrebi urmatoarele: ce piete acopera, ce tipuri de instrumente financiare si ce categorii din fiecare tip (de ex, am vorbit cu un broker care tranzactiona in SUA doar cele mai mari 30 companii); cum se plaseaza ordinele de tranzactionare (direct pe platforma sau contactand brokerul prin telefon/ email – si intre ce ore pot fi contactati); ce fel de rapoarte ofera – inclusiv cele utile pentru declaratiile la ANAF.

In general, brokerii online ofera o gama mai larga de servicii. Deja este foarte util ca la ei plasezi ordinele prin platforma la orice ora, spre deosebire de multi brokeri clasici (atunci cand depinzi de o persoana din Romania nu poti face tranzactii decat pana la ora 18, de obicei), le poti modifica usor sau le poti anula (daca trebuie sa contactezi pe cineva nu vei indrazni sa il deranjezi foarte des). De obicei, ai mai multe rapoarte, iti poti vedea oricand portofoliul si, de asemenea, ai acces la mai multe instrumente financiare. La brokerii clasici ai mai multe limitari si ceea ce este neplacut este ca nu afli despre ele de la inceput. Cunosc un caz concret in care clientul a cumparat actiuni ale unei firme mai mici, valoarea acestora a scazut mult pentru ca firma avea probleme, a vrut sa le vanda si brokerul i-a comunicat ca nu este posibil pentru ca valoarea actiunilor ajunsese la sub 1 USD (ceea ce se numeste “penny stock”) – brokerul a invocat o imposibilitate tehnica, dar in realitate era vorba de o regula interna stupida, mai ales considerand ca persoana vroia sa vanda, nu sa cumpere. Ulterior, dupa ce firma detinuta a dat faliment, brokerul a refuzat sa ii inregistreze pierderea respectiva in declaratia pentru ANAF, pentru ca nu avusese loc o tranzactie de vanzare! Poti avea diverse limitari de acest tip, care te pot costa scump.

In acelasi timp, un dezavantaj al brokerilor online este ca ei nu te pot ajuta prea mult in relatia cu autoritatile romane, mai exact sa iti raspunda la nelamuririle legate de impozitare, depunerea declaratiilor de venit la ANAF si alte informatii si cerinte legale. Insa orice broker iti trimite rapoarte cu situatia profitului/ pierderii din tranzactii si a castigului din dividende dupa incheierea fiecarui an. Si daca esti descurcaret poti obtine informatiile legale necesare de pe internet sau de la alti investitori. Este mai greu la inceput; ulterior, doar tii pasul cu modificarile legislative (despre care multi brokeri nici nu sunt bine informati). La un moment dat, am participat la o conferinta pe tema legislatiei pietei de capital, organizata de BVB, care m-a ajutat destul de mult – deci exista solutii. Exista si experti de la firmele mari de consultanta care te pot ajuta, insa preturile sunt piperate si nu face sens sa apelezi la astfel de servicii daca nu esti un investitor cu bani multi, portofoliu complex, situatie speciala in ceea ce priveste rezidenta, cetatenia etc.

Sfaturile oferite

In situatia in care lucrati cu brokeri – firme de tipul clasic veti intra in contact cu diversi brokeri – oameni, care in general sunt persoane agreabile, inteligente, care inspira incredere si au incredere in ei (dar nu sunt neaparat atat de extraverti si agresivi ca cei din filmele americane). Dintre acestia, exista persoane care va raspund strict la cerinte, dar si unii mai receptivi si care, in plus, va vor sari in ajutor cu diverse sfaturi. In general, ar fi bine sa fiti suficient de bine informati incat sa nu aveti nevoie de sfaturile brokerilor – mai ales in ceea ce priveste deciziile de investitie. Eventual, ati putea sa le cereti informatii mai tehnice, legate de plasarea ordinelor de tranzactionare, despre ce tipuri de ordine exista, etc. Ar trebui sa aveti in vedere ca interesul lor este sa obtina cat mai multe comisioane, asa ca ar putea folosi niste metode de persuasiune ca sa va impinga sa tranzactionati mai des. Este bine insa ca legat de pietele externe brokerii din Romania nu sunt prea bine informati, asa ca va vor deranja mai putin cu sfaturile.

In legatura cu aspectele legale, va lamureste in general departamentul de contabilitate al firmei respective si in acest caz ar trebui sa profitati si sa le adresati cat mai multe intrebari – daca tot reprezinta acesta un  avantaj important pe care il au brokerii clasici fata de cei online.

In cazul brokerilor online, nu aveti la dispozitie persoane din Romania care sa va raspunda la nelamuriri insa exista call center care poate fi accesat prin telefon sau serviciu de mesagerie. Puteti adresa intrebari legate de utilizarea platformei de tranzactionare sau despre serviciile oferite. Chiar daca nu va pot lamuri in legatura cu legislatia romaneasca, brokerii online respecta prevederile legale in cadrul operatiunilor pe care trebui sa le faca ei – si aici ma refer mai ales la respectarea tratatelor de dubla impunere atunci cand opresc la sursa impozitul pe dividende.

Nu este usor sa gasiti un broker potrivit atunci cand vreti sa faceti tranzactii pe pietele externe. Oferta este limitata si in ceea ce priveste brokerii clasici, si a celor online. Insa merita sa depuneti efortul necesar si sa aveti niste criterii clare de alegere – veti fi scutiti de numeroase cheltuieli si probleme. Si apoi va veti puteti concentra pe partea frumoasa a muncii de investitor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>